Merak Tutkusu - Richard Dawkins

Merak Tutkusu – Richard Dawkins

Baştan anlaşalım, bu kitap Richard Dawkins’i tanımayanlar, kim olduğunu bilmeyenler, adını ilk kez duyanlar için biraz yabancı ve zor gelebilir. Ancak Richard Dawkins’i tanıyor, takip ediyor, okuyor ve anlıyorsanız benim gibi, okurken çok büyük keyif alabileceğiniz eşsiz bir dokümantasyon ya da belgesel-kitap diyebiliriz.

Dawkins için en popüler ve kısa yoldan tanım ‘ateistlerin babası’ ve “çağımızın Darwin’i”. Evrim biliminin önde gelen evrimsel biyolog ve etologlarının başında geliyor. (Etoloji, zooloji biliminin bir alt dalı olan hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalının adıdır.)

Dawkins, bizim için çok da yabancı değil. Türkiye’de de yayınlanan Tanrı Yanılgısı (God Delusion) kitabı şikayet ve mahkeme kararıyla toplatılmış ve hatta internet sitesine Türkiye’den erişim dahi engellenmişti. İşin arkasından Adnan Oktar çıktı. Dawkins bu konuyla bizzat ilgilendi ve sonuçta kitap Türkiye’de halen satışta ve sitesine de ulaşılabiliyor.

Merak Tutkusu, Richard Dawkins’in, onu dünya çapında üne kavuşturan “Gen Bencildir” kitabını yazdığı döneme kadar olan hayat hikayesini anlatıyor. Anlatan da bizzat Dawkins’in kendisi.

"Çok yaşama" diyesi geliyor insanın.

“Çok yaşama” diyesi geliyor insanın.

Pek çok kişinin ve benim de, düşünce sistemime giren, din ve inanç kavramları arasındaki farkı sorgulamamızı sağlayan Dawkins’in, son derece güçlü ve köklü bir İngiliz ailesinden gelerek ulaştığı bu “ateist” kimliğinin süreçleri oldukça ilgi çekici.

Dawkins, öğrenim hayatının dışında, kilise olan ilişkilerini ve onun “dini inancını kaybetme” sürecini son derece akıcı ve keyif veren bir dille anlatıyor. Kuşaklar boyu aynı okulda eğitim gören Dawkins ailesine dair pek çok fotoğrafı ve belgeyi de paylaşıyor.

“Merak tutkusu”nun ne kadar önemli olduğunu ve onu bir bilim adamı olmaya kadar götüren süreci, çok insani ve hatta zaman zaman edebi bir dille anlatıyor.

Kitabın bazı bölümlerini anlamak için, biyoloji, matematik ve istatistik bilimlerine ait temel bilgileri kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Ancak bu da ayrı bir keyif veriyor insana öğrenmek ve anlamak için.

dawkins_siirKitabın içinde Leston Taylor’ın dinozorlara  yazdığı efsane şiiri, Huxley’in Nuh tufanından esinlendiği şiirini, yine Dawkins’in büyük amcasının yazdığı dörtlüğü okumak da ayrıcalıklardan bazıları.

 

Her şeydir İnsan, hiçtir tanrı
Onun baş harfini büyük yazmalı

Başlıkta yaptığım espri tamamen kişiseldir bu arada. Başlıkla ilgi çekmek ve okutma alışkanlığı “gen”lerimde var.

Richard Dawkins, kitapları ve çalışmalarıyla, pek çok konuda benim bilgi kaynağım olmaya devam ediyorlar. (Ona “ilham kaynağı” demenin haksızlık olacağını düşünüyorum. Dawkins ilham değil bilgi verir.)

Eğer hiç Richard Dawkins kitabı okumadıysanız da yine Merak Tutkusu ile başlamanızı öneririm. Kuzey Yayınları’nın çevirisi de hiç fena değil.

Keyifli okumalar.

Share