Biraz seksist bir yaklaşım denilebilir “erkek adamın büyük başarısı” başlığına, ancak Kolombiyalı yazar James Cañón inanılmaz bir iş başarmış bu kitapta. Bir erkeğin, kadınları bu kadar iyi anlayıp, en derinlerine girerek böylesi ifade etmesi çok alışılageldik bir durum değil.
“Dullar Kasabasından Masallar ve Erkekler Diyarı Tarihçesinden Notlar” gibi uzun bir isme sahip bu şahane kitabı okumak hiç de adı gibi uzuuuun sürmüyor. Bir çırpıda, kahkahayla, dumurlarla, deli fikirlerle okunup geçiyor. Üstelik dönüp bir daha okuma isteği ve hatta bir kadın olarak okuyunca “ütopya da olsa olmaz değil” düşüncesi ele geçiriveriyor aklı.
Hikaye Kolombiya’da gerilla savaşı zamanlarında geçiyor. Kolombiya’nın şirin köyü Mariquita’ya bir gün gerilla baskın yapıyor ve ne kadar erkek varsa köyde toplayıp gidiyor. Bir kaç küçük erkek çocuk ve rahip haricinde erkek kalmayan köyde hayat kısa sürede değişiyor. Kadınlar, eş, kız kardeş, anne kimliklerinin ötesinde radikal ve sosyalist bir kadın birliği kuruyorlar. Başlarına bir sürü aksilik ve talihsizlik gelse de ayakta kalmayı gayet “kadınca” yöntemlerle başarıyorlar.
Tabi kitapta ara nağme olarak Erkekler Diyarı Tarihçesinden Notlar da var. O bölümler savaşın, caniliğin, kanlı ve sefil içyüzünü okuyucunun suratına tekme-tokat çarpıyor.
Köyde ise hayat tüm ilginçliği, orijinal fikirleri, akla hayale gelmeyecek çözümleriyle sürüp gidiyor. Erkeklerin yokoluşuyla içine düşülen boşluk, inanılmaz kadın aklının mucizeleriyle dolmakla kalmayıp, taşıyor da.
Ben uzun zamandır bir kitabı bu kadar gülerek ve hayran kalarak okumamıştım. Örneğin; olayın ne olduğunu anlatmayacağım ama bir şekilde “zaman-takvim” kavramlarını yitiren kadınların bulduğu “dişil zaman takvimi”ne (adet dönemlerine göre kendilerince oluşturdukları eşsiz takvim) hayran kalmamak imkansız. Üstelik tüm bunları bir erkeğin kurgulayıp yazdığını hatırlayınca şaşkınlığın daha da artması kaçınılmaz.
James Cañón kitabı 2007’de yayımlamış. Türkçe’ye 2008’de ABİS yayıncılık çevirmiş. Çevirmen Okan Özler tebriği hak ediyor bu arada. Bu kitabın “Without Men” adında bir de filmi yapılmış 2011’de. Film, başarısız ve kötü kitap uyarlamalarına örnek sıralamasında ilk üçe girer. Zaman kaybı. Filmin kitapla alakası yok desem yalan söylemiş olmam.
Tembellik etmeyin kitabı okuyun, kafa açan, leziz bir kitap. İyi gelir.
Yorum Yapılmamış