Saramago’nun İsa’ya göre İncil’i hakkında yazarken söz etmiştim bu hikayeye olan merakımdan ve ilgimden… Okuyanus’dan çıkan Zelot’u görünce doğal olarak ilgimi çekti kitap, alıp okudum. Bir ara “giderek ilginçleşiyor kitap, okuduktan sonra hakkında yazacağım iki satır” demiştim. Sözü mü de tutuyorum.

Mesih İsa değil Nasıralı İsa'ya dair bir biyografi.

Mesih İsa değil Nasıralı İsa’ya dair bir biyografi.

Zelot, İranlı akademisyen/din bilimci Reza Aslan’ın kitabı. Reza Aslan ve ailesi devrim zamanı İran’dan Amerika’ya kaçan entelektüel ailelerden. Reza Aslan müslüman bir ailenin çocuğu olarak geldiği Amerika’da din değiştirerek Hıristiyan oluyor. Tabi okuma, araştırma isteği hiç tükenmiyor. İncilleri, yazılmış, yorumlanmış pek çok kitabı okuduktan sonra aklında oluşan yüzlerce soruyu araştırmaya koyuluyor.

Aslında asıl derdi “mesih isa”yı değil “nasıralı isa”yı tanımak ve anlamak oluyor. Kalkıştığı iş oldukça zor bir iş “Nasıralı İsa’nın biyografisini yazmak”, bunu kendisi de kitapta dile getiriyor. Pek çok kaynaktan derlediği bilgiyi, oldukça akıcı bir üslupta sunuyor Reza Aslan.

Tarihin çok karanlık ve eski sayfalarından çıkan, yahudilerin Roma’ya karşı direnişinin gölgesinde alevlenen ve ayrı bir dine dönüşen Hıristiyanlığın hikayesini böylesi bilimsel ve “direnişçi” bir bakış açısıyla okumak bana çok keyif verdi.

Masalı geçip 'insan' bakınca...

Masalı geçip ‘insan’ bakınca…

O beyaz, masum, ‘acıların çocuğu’ İsa betimlemesinin çok ötesinde ve derin saptamaları olan sağlam ve okunmaya değer bir kitap.

Share